Υπάρχουν παιδιά που κατά την επιστροφή τους από το σχολείο είναι γεμάτα ενέργεια, ενθουσιασμό και χαρά. Ανυπομονούν να σου διηγηθούν πως ήταν η μέρα τους και πολλές φορές σου λένε τα πάντα με αρκετές λεπτομέρειες. «Είδα αυτό, έκανα εκείνο, έπαιξα το τάδε παιχνίδι, η δασκάλα μας είπε αυτό«,είναι κάποια παραδείγματα του παιδιού που δείχνει να έχει περάσει μια γεμάτη μέρα στο σχολείο του. Αυτό το παιδί ,συνήθως,δεν χρειάζεται να το «ψαρέψεις» για να μάθεις πως τα πήγε στο σχολείο, αντίθετα σου κάνει εύκολη την ζωή εκφράζοντας την χαρά του ή ακόμα και την δυσαρέσκεια του χωρίς κανένα κόπο από μέρους σου. Αυτή είναι η μεγάλη χαρά του γονιού. Ένα παιδί που είναι ανοιχτό βιβλίο, που δεν κρατάει μέσα του ότι το ενοχλεί ή το κάνει να αισθάνεται άσχημα.
Υπάρχουν όμως και παιδιά τα οποία είναι από την φύση τους κλειστοί χαρακτήρες και που για να τους πάρεις μια κουβέντα πρέπει να κάνεις τάμα. Φυσικά σε αυτή την περίπτωση η ζωή του γονιού γίνεται αυτομάτως δύσκολη κι άντε να μπορέσεις να καταλάβεις πως νιώθει το παιδί σου γυρνώντας από το σχολείο. Σε καμία περίπτωση δεν πιάνει το να το βομβαρδίσεις με ερωτήσεις τύπου: Πως τα πέρασες; Τι κάνατε σήμερα; Τι σας είπε η δασκάλα; Στην καλύτερη θα πάρεις σαν απάντηση ένα ξερό «καλά» ή «τίποτα«.
Για να κάνεις ένα παιδί να σου μιλήσει για το πως πέρασε την ημέρα του ή ακόμη και να σου ανοιχτεί για κάποιο θέμα που αντιμετωπίζει στο σχολείο είναι πολύ πιο δύσκολο από ότι πραγματικά ακούγεται. Θέλει διακριτικότητα και μπόλικη υπομονή. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιες φράσεις που θα κάνουν την συζήτηση σας πιο γόνιμη και θετική όπως:
1.Με ποιο παιδάκι έκανες παρέα στα διαλείμματα;
2.Πες μου κάτι που σε έκανε να γελάσεις σήμερα;
3.Ποιο παιδάκι είχε νόστιμο κολατσιό;
4.Τι σε κάνει να ανυπομονείς για την αυριανή ημέρα;
5.Ποια στιγμή ήταν η πιο βαρετή σήμερα;
Μπορείτε ακόμη, να του μιλήσετε για την δική σας ημέρα για παράδειγμα πως πήγε η δουλειά σας, τι φάγατε για κολατσιό, αν βαρεθήκατε καθόλου ή κουραστήκατε κατά τη διάρκεια της ημέρας σας. Ένας ακόμη τρόπος για να σας ανοιχτεί το παιδί σας είναι να κάνετε αυτή την συζήτηση κάποια άσχετη στιγμή της ημέρας σας, για παράδειγμα όταν βγάλετε τον σκύλο βόλτα ή όταν χαλαρώσετε στον καναπέ το απόγευμα για να χαζέψετε στην τηλεόραση.
Αν τα παραπάνω δεν κάνουν την συζήτηση σας πιο εύκολη τότε καλό είναι να δώσετε τον χρόνο που χρειάζεται το παιδί σας και να το αφήσετε να αποφασίσει εκείνο για το πότε θα είναι έτοιμο να σας μιλήσει.
0 comments on “5 τρόποι να βοηθήσεις συναισθηματικά το παιδί σου όταν γυρίζει από το σχολείο”