Η αυτοεκτίμηση είναι εξ ορισμού ο τρόπος που ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται την εικόνα του. Είναι η αξιολόγηση (υψηλή, χαμηλή, θετική, αρνητική) που κάνει κανείς για τον εαυτό του. Τα παιδιά από πολύ μικρά δείχνουν αν η αυτοπεποίθηση τους είναι σε καλό δρόμο ή αν χρειάζονται κάποια βοήθεια από εμάς ώστε να τονώσουμε το ηθικό.
Τα παιδιά δεν γεννιούνται με αυτοπεποίθηση. Είναι μια διαδικασία που τη μαθαίνουν από το σπίτι τους και από τη μικρή τους ηλικία. Δυστυχώς, τα παιδιά που έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να γίνουν εύκολος στόχος εκφοβισμού από άλλα παιδιά και να τα κοροϊδέψουν.
Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς
Επιβραβεύστε το παιδί σας.
Με κάθε τρόπο κι όταν σας δίνεται η ευκαιρία να επαινείτε τo παιδί και να το επιβραβεύετε. Ποτέ να μην κριτικάρετε τις επιλογές του και να του παρέχετε ασφάλεια για να σας εμπιστεύεται τα προβλήματα και τις ανησυχίες του.
Αποδεχτείτε τα λάθη και τις αποτυχίες του.
Από τα λάθη του θα πορευτεί και δημιουργήσει μια σταθερή πορεία προς την ενηλικίωση. Εσείς προβάλλετε τις αξίες του ακόμα και μέσα από τα λάθη του, όπως τις πρωτοβουλίες που πήρε για να λύσει κάποια θέματα.
Μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά.
Ο δικός σας ρόλος είναι να του δώσετε να καταλάβει ότι είναι μοναδικός και ξεχωριστός από όλους τους άλλους.
Στρέψτε το παιδί σας στον αθλητισμό.
Ο αθλητισμός επίσης είναι ένας τρόπος για να τονώσει την αυτοπεποίθηση του. Για παράδειγμα, οι πολεμικές τέχνες διδάσκουν στο παιδί την πειθαρχία και την αυτοσυγκέντρωση. Παράλληλα, το κάνουν πιο δυνατό, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, ενώ διδάσκουν στο παιδί πώς να έχει κουράγιο, να μην το βάζει κάτω και φυσικά του προσφέρει το πλεονέκτημα της αυτοάμυνας που μπορεί να του χρησιμεύσει κάποια στιγμή στη ζωή του.
Τέλος, ως γονείς πρέπει να αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες και τις ανάγκες του παιδιού μας και σε κάθε περίπτωση πρέπει να βρισκόμαστε πλάι του, όταν μας χρειάζεται.
love xoxo
0 comments on “Αυτοπεποίθηση στα παιδιά”