Mommy Monday

Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι σημερινοί γονείς.

Όλοι οι γονείς θα συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα: ότι κανείς δεν μπορεί να μας υποδείξει πώς θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Όμως, κάποιες φορές χρειάζεται να παίρνουμε μια τρίτη γνώμη και ν’ ακούμε τις συμβουλές των ειδικών που, προσαρμόζοντάς τις στον δικό μας τρόπο διαπαιδαγώγησης, θα μας βοηθήσουν να βελτιωθούμε.

Ο ψυχολόγος Mike Leary μοιράζεται μαζί μας τα συχνότερα λάθη που πιστεύει ότι κάνουν οι σημερινοί γονείς, σύμφωνα με την εμπειρία του. Αξίζει να διαβάσετε το κείμενό του, να το φιλτράρετε και να το χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας.

Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι σημερινοί γονείς σύμφωνα με τον ειδικό:

  1. Τους δίνουν αμέτρητες επιλογές

Αρκετοί γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν αμέτρητες επιλογές, στην πραγματικότητα, όμως, τα μικρά μας μπορεί να νιώσουν ότι “πελαγώνουν” όταν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε πολλά πράγματα.

  1. Τα επιβραβεύουν ό,τι κι αν κάνουν

Είναι πολύ συχνό να βλέπεις τα παιδιά να εξαρτώνται από την επιβράβευση. Μαθαίνουν ότι δεν θα κάνουν τίποτα, αν δεν πάρουν κάποιο αντάλλαγμα.

  1. Τα πιέζουν να είναι συνεχώς χαρούμενα

Στόχος κάθε γονέα πρέπει να είναι να μάθει στα παιδιά του πώς να κάνουν τον εαυτό τους χαρούμενο- δεν μπορείς να πιέσεις κανένα παιδί να γίνει ευτυχισμένο.

  1. Τους αγοράζουν ό,τι ζητήσουν

Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μεγαλώνουν μαθαίνοντας ότι τα υλικά αγαθά οδηγούν στην ευτυχία. Καταλήγουν να κυνηγούν αυτό που πιστεύουν ότι θα τους δώσει χαρά και μπορεί να οδηγηθούν σε καταχρήσεις και παρορμήσεις.

  1. Τα κρατάνε πάντα απασχολημένα

Κυρίως με αθλητικές δραστηριότητες. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι οι δραστηριότητες θα κρατήσουν τα παιδιά μακριά από τους κινδύνους, αλλά πολύ συχνά το αποτέλεσμα είναι να μην τα βγάζουν πέρα με ένα τόσο φορτωμένο πρόγραμμα ή ακόμα και να στρέφονται εναντίον των άλλων παιδιών.

  1. Πιστεύουν ότι η ευφυΐα τους μπορεί να τα σώσει

Οι γονείς μπορεί να κάνουν τα πάντα για να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν την οξυδέρκειά τους. Ωστόσο, αυτό μπορεί να κάνει τα παιδιά αλαζονικά ή να τα οδηγήσει να πιστεύουν ότι οι υπόλοιποι είναι κατώτεροί τους ή ότι πρέπει να υποκριθούν πως είναι κάτι άλλο απ’ αυτό που πραγματικά είναι. Έτσι, μπορεί να μην κερδίσουν τη συμπάθεια των συνομηλίκων τους.

  1. Είναι υπερβολικά αυστηροί όταν τα παιδιά τους κάνουν λάθη

Είναι εύκολο να ισχυριστεί κανείς ότι αυτή η στάση και ο συνεχής έλεγχος κάνει τα παιδιά πιο επιτυχημένα. Αλλά όταν μεγαλώνουν μ’ αυτόν τον τρόπο, τείνουν να πιστεύουν ότι πρέπει να είναι παντού τέλεια, από την εμφάνισή τους, τις επιδόσεις τους στα αθλήματα μέχρι τους βαθμούς τους στο σχολείο. Όταν κάνουν ένα λάθος, νιώθουν ότι δεν αξίζουν και νευριάζουν τόσο πολύ, που κάποιες φορές μπορεί να φτάσουν στο σημείο να κάνουν κακό στον εαυτό τους ή ακόμα και να καταφύγουν στην αυτοκτονία.

  1. Χρησιμοποιούν την ντροπή, τις υπεκφυγές και τις απειλές

Ποτέ μην αφήσετε να εννοηθεί στο παιδί ότι μπορεί να μην το αγαπάτε εξαιτίας των πράξεών του. Κάποιοι γονείς χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο για να καταφέρουν να κάνουν τα μικρά τους να τους ακούσουν. Μπορεί να πιάσει βραχυπρόθεσμα, αλλά μετά δεν θα έχει αποτέλεσμα. Το παιδί δεν πρόκειται να νοιαστεί.

  1. Δεν αφήνουν τα παιδιά να βαρεθούν

Κάποιοι γονείς πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να παίρνουν συνεχώς ερεθίσματα και ότι εκείνοι είναι υπεύθυνοι για να μην βαρεθούν. Έτσι όμως τα παιδιά δεν μαθαίνουν να είναι δημιουργικά και δεν μπορούν να βρουν τρόπους να νικήσουν μόνα τους την ανία.

Άρθρο από το ipaideia.gr

 

0 comments on “Τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι σημερινοί γονείς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: