Ζούμε στην εποχή που σχεδόν όλα μπορούν να γίνουν μέσω του κινητού μας. Δουλεύουμε μέσα από τον υπολογιστή μας, πάμε σχολείο, ψωνίζουμε, κάνουμε πληρωμές,βλέπουμε ταινίες και τόσα άλλα πράγματα καθημερινά.
Τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε αυτή την εποχή και τα ερεθίσματα που έχουν καθημερινά είναι πάρα πολλά. Πολλές φορές οι γονείς αναρωτιόμαστε αν έχουμε κάνει το σωστό αγοράζοντας στο παιδί μας tablet ή κινητό, ενώ το άγχος μας για το εάν χρησιμοποιεί σωστά το διαδίκτυο είναι καθημερινό.
Ας αφήσουμε τα άγχη στην άκρη κι ας σκεφτούμε λογικά. Ναι, οι οθόνες είναι καθημερινό κομμάτι της ζωής μας και πλέον είναι και απαραίτητο. Το παιδί μας πρέπει να έρχεται σε επαφή με την τεχνολογία και να μαθαίνει μέσα από αυτή, αλλά να μαθαίνει σωστά. Η χρήση του διαδικτύου πρέπει να γίνεται με μέτρο και με την κατάλληλη προστασία από τους γονείς. Μαθαίνουμε στο παιδί πως να κάνει σωστή χρήση, να μην εθίζεται σε βιντεοπαιχνίδια ή να σπαταλάει υπερβολικά πολύ χρόνο στα social media. Βάζουμε όρια και προτείνουμε τρόπους για να παραμείνει ασφαλές.
Αυτά και άλλα πολλά μας μαθαίνει το βιβλίο «Ναι στις οθόνες όταν κάνουν καλό». Ο Richard Culatta, ειδικός στην εκπαιδευτική τεχνολογία και σύμβουλος της κυβέρνησης Ομπάμα, εξηγεί ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κρύβουμε τον ψηφιακό κόσμο από τα παιδιά, ούτε αρκεί να τα προειδοποιούμε μόνο για όσα δεν πρέπει να κάνουν στο διαδίκτυο.
Υπέροχο, επίκαιρο, γεμάτο συμβουλές που βοηθάει κάθε γονιό να πάρει τις σωστές αποφάσεις και να βάλει τα όρια που πρέπει.
Περιγραφή βιβλίου
Στο βιβλίο αυτό ο Richard Culatta, ειδικός στην εκπαιδευτική τεχνολογία και σύμβουλος της κυβέρνησης Ομπάμα, εξηγεί ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κρύβουμε τον ψηφιακό κόσμο από τα παιδιά, ούτε αρκεί να τα προειδοποιούμε μόνο για όσα δεν πρέπει να κάνουν στο διαδίκτυο. Αντίθετα, παρουσιάζει το πλαίσιο και τα εργαλεία που τα βοηθούν να καλλιεργήσουν τις πέντε βασικές δεξιότητες που είναι ανάγκη να έχει κάθε υπεύθυνος ψηφιακός πολίτης:
• Ισορροπία: να καταλαβαίνει πότε και πόσο είναι υγιές να χρησιμοποιεί την τεχνολογία
• Πληροφόρηση: να διακρίνει μεταξύ αληθινών και ψεύτικων πληροφοριών
• Συμπερίληψη: να φέρεται στους άλλους στο διαδίκτυο με σεβασμό και ευγένεια
• Συμμετοχή: να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να ενισχύσει τις σχέσεις στην οικογένεια αλλά και τους δεσμούς στην κοινότητα
• Εγρήγορση: να παρακολουθεί και να δημιουργεί ασφαλείς ψηφιακούς χώρους για τους άλλους.
Ευχαριστούμε Μεταίχμιο.
Παράθεμα: Πόσες ώρες μπορούν να χρησιμοποιούν οι έφηβοι υπολογιστές και κινητά, χωρίς να κάνουν κακό στον εαυτό τους.