Όλο και περισσότερες μητέρες επιλέγουν για την σίτιση των μικρών τους το baby led weaning, μια μέθοδος για την οποία δεν θα χρειαστείτε μπλέντερ, ούτε θα πρέπει να στέκεστε για ώρες δίπλα στο μωρό κρατώντας το κουτάλι δίπλα στο στόμα του και περιμένοντας πότε θα το ανοίξει. Η διαφορά ανάμεσα στην παραδοσιακή μέθοδο και τη μέθοδο BLW βρίσκεται στη σειρά με την οποία το παιδί μαθαίνει να τρώει. Σε αυτό το «νέο» είδος απογαλακτισμού μαθαίνει πρώτα να μασάει και, όταν το ίδιο το αποφασίσει, θα δοκιμάσει και να καταπιεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι του προσφέρετε μια ποικιλία τροφών (ωμών ή μαγειρεμένων με τρόπο, ώστε να αποκτήσουν μαλακή υφή) και απλά τις αφήνετε μπροστά του για να επιλέξει εκείνο αν, τι και πόσο θα φάει.
Tips εισαγωγής στη στερεά τροφή με τη μέθοδο BLW
1.Δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος της τροφής που θα προσφέρετε στο παιδί. Οι περισσότεροι γονείς ξεκινούν με βραστή πατάτα και καρότο, μακρόστενα κομμάτια από φρυγανισμένο ψωμί, μπαστουνάκια από αγγούρι και κίτρινο τυρί, αλλά αν το οικογενειακό σας τραπέζι έχει μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας, μπορείτε κάλλιστα να βάλετε και στο δικό του πιάτο μία-δύο πιρουνιές (υπό την προϋπόθεση ότι είναι μαγειρεμένα χωρίς αλάτι και μπαχαρικά και ότι δεν σας ενοχλεί η σκέψη ότι πιθανότατα σε λίγο θα κρέμεται σπαγγέτι από την κουρτίνα σας).
2.Το μόνο σίγουρο με αυτή τη μέθοδο εισαγωγής των τροφών είναι ότι για ένα διάστημα γύρω από -και πάνω- στο καρεκλάκι του θα επικρατεί ένα μικρό χάος. Γι’ αυτό, εκμεταλλευτείτε τις ζεστές μέρες της άνοιξης και του καλοκαιριού για να ξεκινήσετε. Έτσι, μπορείτε να μεταφέρετε το καρεκλάκι του στο μπαλκόνι ή να το αφήνετε να τρώει φορώντας μόνο την πάνα του. Εναλλακτικά, μπορείτε να στρώσετε ένα τραπεζομάντιλο κάτω από την καρέκλα -κυρίως εάν έχετε μοκέτα στο πάτωμα- και να χρησιμοποιείτε τις μπροστέλες που καλύπτουν όλο το σώμα.
3.Μην αγχώνεστε κάθε μέρα με το τι θα φάει το μωρό. Δώστε του από το δικό σας φαγητό ή, εάν πρόκειται για κάτι πολύ σύνθετο, δώστε του να δοκιμάσει λίγο από την πρώτη ύλη που το μαγειρέψατε (αν π.χ. τρώτε παστίτσιο, κρατήστε του μερικά μακαρόνια και λίγο τυρί). Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι το παιδί να γνωρίσει την εμπειρία του φαγητού και όχι να χορτάσει. Θα συμπληρώσει τις θερμίδες που του είναι απαραίτητες από το γάλα του. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τρώτε όλοι μαζί, σαν την οικογένεια Γουόλτονς στο «Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι», είναι σημαντικό να διδάξετε στο μωρό σας και την κοινωνική διάσταση του φαγητού.
4.Καθίστε δίπλα του και φάτε κι εσείς ένα σάντουιτς, όταν τρώει εκείνο το φαγητό του, μιλήστε του, γελάστε και δείξτε έμπρακτα ποιοι είναι οι κανόνες συμπεριφοράς στο τραπέζι.
5.Αποφύγετε να δίνετε τις στερεές τροφές όταν το μωρό είναι πεινασμένο, γιατί -τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα- θα δυσκολεύεται να τις χειριστεί εύκολα και να καταφέρει να φάει μεγάλη ποσότητα. Είναι προτιμότερο να του δίνετε να τις δοκιμάζει ανάμεσα στα γεύματα με γάλα.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ! Πάντα, για ότι αφορά το μωρό σας να ρωτάτε πρώτα τον παιδίατρο σας για να πάρετε την σωστή απόφαση.

Παράθεμα: Διατροφή στην νηπιακή ηλικία, η δική μου εμπειρία.