Σίγουρα έχεις μία φίλη ή γνωστή που συνηθίζει να διαμαρτύρεται στο instagram και να κάνει παράπονα για το πώς τα παιδιά της καταστρέφουν το σπίτι. Όπως επίσης σίγουρα ξέρεις κάποια μαμά που ζητάει συμβουλές από μια ομάδα στο facebook για το πως να κόψει την πιπίλα στο παιδί της.
Δεν είμαι εδώ για να κρίνω αυτές τις μαμάδες αλλά για να ακουστεί επιτέλους, μία διαφορετική άποψη από την συνηθισμένη η οποία συνήθως είναι κάπως έτσι: «Αυτή δουλειά δεν έχει και μιλάει με αγνώστους στο internet για τα παιδιά της;»
Πριν ξεκινήσω θέλω να πω ότι σε καμία περίπτωση δεν συμφωνώ όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από ιατρικά θέματα, πόσο μάλλον όταν αφορούν παιδιά. Σε αυτήν την περίπτωση ο μόνος που έχει λόγο να μιλήσει είναι ο παιδίατρος και κανένας άλλος.
Όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά αυτή του είμαι μόνη και θέλω μια στήριξη. Να πω μια κουβέντα με κάποιον που ίσως περνάει το ίδιο με εμένα και να μοιραστώ τον πόνο μου.
Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο αυτή η μαμά στράφηκε στο facebook για μια συμβουλή; Η αλήθεια είναι πολύ πιο περίπλοκη από αυτή που ίσως πιστεύουμε. Ίσως αυτή η μαμά να μεγαλώνει μόνη της το παιδί της και να μην έχει κανέναν να την βοηθήσει την δεδομένη στιγμή. Ίσως να ψάχνει για μία παρέα μέσα στα social media ώστε να βεβαιωθεί πως δεν είναι η μοναδική που ξενυχτάει τα βράδια, να νιώσει ότι δεν περνάει μόνο αυτή δύσκολα όταν το παιδί της αρρωσταίνει και να αισθανθεί ότι κάποιος εκεί, απέναντι από την οθόνη νιώθει το ίδιο με εκείνη.
Γνωρίζω μαμάδες που αυτή η επικοινωνία τις έχει βοηθήσει να ξεπεράσουν τα πρώτα σημάδια κατάθλιψης αφού γέννησαν το παιδί τους. Κι αυτό, μόνο θετικό το λες!

Καλώς η κακώς τα social media είναι πλέον πρωταγωνιστικοί τρόποι επικοινωνίας στην ζωή μας. Άλλος ανεβάζει στο facebook ένα ηλιοβασίλεμα, άλλος ένα φαγητό κι άλλος μια selfie με τον σκύλο του. Η μαμά που είναι κλεισμένη μες στο σπίτι με το μωρό, θα ανεβάσει την πατούσα του ενώ θα ρωτήσει για το πότε μπουσουλάνε τα μωρά. Αν σε ενοχλεί προσπέρασε το. Αλλά μην την κρίνεις.
Ας σκεφτούμε, τι μπορεί να σημαίνει αυτή η σκληρή στάση απέναντι σε μια μαμά που δεν γνωρίζουμε. Πώς βοηθάμε πραγματικά όταν υψώνουμε το δάχτυλο για παραδειγματική τιμωρία; Μην βιαστείς να την στείλεις στην πυρά, αλλά για μια στιγμή σκέψου πως μπορεί να αισθάνεται αυτή η γυναίκα.
Ενσυναίσθηση λέγεται και τελευταία γίνεται μεγάλος ντόρος για αυτήν την λέξη.
Από τη δική μου πραγματικότητα όλοι οι γονείς μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες. Δεν τις αντιμετωπίζουμε πάντα όλοι με τον ίδιο τρόπο, αλλά σίγουρα έχουμε πολλά κοινά κι ως μαμάδες ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να συνδεόμαστε μεταξύ μας και πάνω από όλα να αλληλοϋποστηριζόμαστε.
Για αυτό, μην ξεχνάμε εκτός από stay safe να λέμε και stay united.
0 comments on “Γιατί δεν πρέπει ποτέ να κρίνεις μια μαμά στα social media.”