Τα όσπρια και τα παιδιά είναι δυο αντίθετες έννοιες και όσο και αν προσπαθούμε να πείσουμε ένα παιδί για την θρεπτική αξία που έχουν τα όσπρια, εάν εκείνο αρνείται πεισματικά να δοκιμάσει δεν υπάρχει κανένας λόγος πίεσης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες τροφικές απέχθειες που αναφέρουν οι ενήλικες αφορούν τρόφιμα τα οποία πιέστηκαν μικροί να καταναλώσουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ενδείκνυται η ενίσχυση του παιδιού απλώς να δοκιμάσει, η έμφαση στο ότι είναι νόστιμο, η δοκιμή του φαγητού από το γονιό μέσα από το ίδιο το πιάτο του παιδιού και ο συνδυασμός του τροφίμου με άλλα οικεία και αγαπημένα.
Ένα συχνό άγχος των γονέων, και ακόμα περισσότερο των γιαγιάδων, είναι μήπως το παιδί μείνει νηστικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, μόλις το παιδί αρνηθεί να φάει κάτι, να έρχεται αμέσως η εναλλακτική επιλογή, η οποία όπως έχει φανεί είναι συνήθως χαμηλότερης θρεπτικής αξίας. Ποιος ο λόγος, λοιπόν, να θελήσει έστω και να δοκιμάσει; Για αυτό, είναι προτιμότερο να φάει όσο θέλει από το φαγητό που υπάρχει για όλους και να συμπληρώσει το γεύμα του με σαλάτα, λίγο τυρί και ψωμί.
Έτσι λοιπόν πρέπει να καταφύγουμε σε πιο άμεσες και δημιουργικές λύσεις για να καταφέρουμε τελικά το παιδί μας να φάει όσπρια. Μία τέτοια λύση είναι:
Παρουσιάστε τα όσπρια αλλιώς!
Η παρουσίαση του πιάτου παίζει καθοριστικό ρόλο για τα παιδιά. Αφιερώστε λίγο χρόνο σε μια “έξυπνη” παρουσίαση του πιάτου, «κρύψτε» τρόφιμα που δεν τρώει μέσα σε άλλα αγαπημένα ή μαγειρέψτε τα με διαφορετικό τρόπο.
Για παράδειγμα, τα ρεβύθια μπορούμε να τα μαγειρέψουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους ώστε το παιδί να μην καταλάβει ότι τα τρώει:
- Ρεβυθοκεφτέδες.
- Χούμους.
- Ψημένα στο φούρνο με πάπρικα και σερβιρισμένα σαν σνακ.
- Προσθέστε τα σε μία αγαπημένη του σαλάτα.
- Βράστε τα και σερβίρετε τα σκέτα με λεμόνι.
Το ίδιο ισχύει και για όλα τα όσπρια. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι είστε πρότυπο για τα παιδιά σας. Πρέπει πρώτοι εσείς να είστε συνεπείς σε αυτά που τους ζητάτε. Αν για παράδειγμα ο μπαμπάς τρώει διαφορετικό φαγητό, είναι πολύ λογικό το παιδί να θεωρήσει ότι μπορεί να κάνει το ίδιο. Αντίστοιχα, θα ακολουθήσει τη συνήθεια να τρώει μπροστά στην τηλεόραση, να τρώει γρήγορα ή αργά κλπ. Προσπαθήστε να τρώτε όλοι μαζί όσο συχνότερα μπορείτε, και η ώρα του φαγητού να είναι μια ευχάριστη ώρα για τα παιδιά.
love xoxo
0 comments on “Πώς να πείσω το παιδί μου να δοκιμάσει όσπρια;”