Παιδί

Βαριέμαι να διαβάσω!

Υπάρχουν παιδιά που είναι εύκολα στο κομμάτι «κάνω τα μαθήματα μου». Αυτά τα παιδιά απλά και όμορφα γυρνάνε από το σχολείο, και με μια δική μας μικρή βοήθεια, κάνουν τις ασκήσεις τους, την ορθογραφία τους, μαθαίνουν το μάθημα της επόμενης μέρας. Κάποια άλλα, απλά δεν ενδιαφέρονται να διαβάσουν. Με λίγα λόγια τα «φορτώνουν στο κόκορα!»

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ένα παιδί να διαβάζει τα μαθήματα του με μεγαλύτερο ενδιαφέρον;

  1. Καταρχάς δεν το πιέζουμε. Το ότι δεν ενδιαφέρεται να διαβάσει, προφανώς σημαίνει, ότι 1ον δεν του αρέσει το διάβασμα και 2ον δεν τον «αγχώνει» να κάνει τα μαθήματα του, αλλά και ούτε να πάει αδιάβαστο στο σχολείο. Έτσι λοιπόν η πίεση του στυλ: Σήκω να διαβάσεις τώρα… ή, δεν θα προλάβεις να κάνεις τα μαθήματα σου, πάλι αδιάβαστος θα πας;… , δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Σε αυτή τη περίπτωση, του μιλάμε ήσυχα και του εξηγούμε ότι πρέπει να κάνει τα μαθήματα του.
  2. Δημιουργούμε την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να γίνει το διάβασμα ευχάριστο. Δηλαδή, το παιδί πρέπει να έχει ένα γραφείο και μια καρέκλα, ιδανικά για το ύψος του. Μετά, το διακοσμούμε μαζί με το παιδί, ώστε να γίνει ένα ευχάριστο μέρος, και καθόλου βαρετό. Απαραίτητο είναι το φωτιστικό, και φυσικά την ώρα που διαβάζει καλό είναι να μην υπάρχει κάτι που να του αποσπά τη προσοχή. Επίσης, ο χώρος που διαβάζει δεν πρέπει να είναι ακατάστατος.
  3. Το κάθε παιδί έχει διαφορετικό τρόπο που διαβάζει. Κάποια παιδιά, με το που γυρνάνε από το σχολείο ξεκινάνε να κάνουν τα μαθήματα τους, ώστε να έχουν ελεύθερο το απόγευμα τους. Κάποια άλλα προτιμούν να κάτσουν για λίγο στη τηλεόραση, και μετά να ξεκινήσουν το διάβασμα. Επίσης υπάρχουν παιδιά, που θέλουν να κοιμηθούν το μεσημέρι (λίγα, αλλά υπάρχουν!). Οπότε είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς θέλει να λειτουργήσει το παιδί μας, και να κατανοήσουμε ότι αυτό θα βοηθήσει τον τρόπο που διαβάζει.
  4. Συζητάμε με το δάσκαλο του. Είναι σημαντικό να μάθουμε τη συμπεριφορά του παιδιού μας, κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Επίσης μαθαίνουμε αν έχει κάποια προτίμηση σε κάποιο μάθημα κτλ.
  5. Εάν ένα παιδί συνεχίζει να δείχνει αδιάφορο, καλό είναι να πάρετε τη γνώμη ενός ειδικού.

               Και πάνω απ’ όλα «ακούστε» το παιδί σας.

 

love xoxo

 

0 comments on “Βαριέμαι να διαβάσω!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: