Ναι το μωρό σου μεγάλωσε. Σαν μαμά, είχες την πολυτέλεια να το κρατήσεις στο σπίτι μέχρι την ηλικία των 3. Ίσως γιατί δεν δούλευες, ίσως γιατί είχες βοήθεια από τη γιαγιά. Όμως το μωρό σου δεν είναι πια μωρό. Είναι ολόκληρο παιδάκι που θέλει να έρθει σε επαφή με άλλα παιδάκια, να κοινωνικοποιηθεί, να μάθει καινούργια πράγματα. Το βλέπεις κάθε φορά που βρίσκεστε σε χώρο με παιδάκια. Τα μάτια του λάμπουν… καιρός είναι να το στείλεις παιδικό σταθμό.
Όσο δύσκολη φαίνεται μια τέτοια αλλαγή στη ζωή ενός παιδιού, άλλο τόσο είναι για τη μαμά. Πολλές φορές οι γονείς μεγαλοποιούμε τις καταστάσεις, τις κάνουμε να δείχνουν φοβερές και τρομερές, ενώ στην ουσία είναι απλές. Ας προετοιμάσουμε λοιπόν, πρώτα τους εαυτούς μας και μετά τα παιδιά μας. Και αφού περάσουμε αυτό το στάδιο, προχωράμε στη προετοιμασία του παιδιού.
- Τουλάχιστον 2 βδομάδες πριν, αρχίζουμε να του μιλάμε για το σχολείο του. Το πάμε μία βόλτα από εκεί, του δείχνουμε τους χώρους κτλ.
- Του εξηγούμε ότι στο σχολείο θα κάνει καινούργιους φίλους, θα μάθει καινούργια παιχνίδια, τραγούδια κτλ.
- Πάμε μαζί να αγοράσουμε τη σχολική τσάντα, παγουράκι κτλ, και το αφήνουμε να διαλέξει αυτό που θέλει.
- Του διαβάζουμε παραμύθια που έχουν να κάνουν με τη πρώτη μέρα στο σχολείο.
- Εάν έχει μεγαλύτερα αδέρφια ή ξαδέρφια, αυτά μπορούν να το βοηθήσουν με το δικό τους τρόπο. Να του πουν ιστορίες από το σχολείο τους, να του μιλήσουν για τη δασκάλα τους κτλ.
- Δεν δημιουργούμε άγχος στο παιδί. Το παρουσιάζουμε σαν να πρόκειται να πάει σε έναν παιδότοπο και να παίξει.
- Το κάνουμε να νιώσει ασφάλεια, τις πρώτες μέρες. Δηλαδή, καθόμαστε για λίγο μαζί του στο χώρο του σχολείου, χωρίς να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας. Κάθε μέρα και λιγότερο.
- Εάν το παιδί αρνείται να πάει σχολείο και κλαίει, δεν το αφήνουμε με το ζόρι. Το παίρνουμε αγκαλιά του μιλάμε γλυκά, και αν συνεχίζει να αρνείται δεν το αφήνουμε στο σχολείο. Δοκιμάζουμε την επόμενη ημέρα ξανά.
- Φροντίζουμε το προηγούμενο βράδυ, να πάει νωρίς για ύπνο, ώστε το πρωινό ξύπνημα να είναι σχετικά εύκολο. Δεν θέλουμε νυσταγμένα και κακόκεφα μουτράκια.
- Το πρωί φροντίζουμε να το ξυπνάμε αρκετά νωρίτερα, ώστε να έχει την ώρα να δει λίγα παιδικά στη τηλεόραση, να διαλέξει τί θέλει να φορέσει, να τεντωθεί στο καναπέ. Με λίγα λόγια δεν το τραβάμε από τα πόδια να σηκωθεί, ούτε φωνάζουμε και απειλούμε!
- Κάποια παιδάκια επιμένουν να παίρνουν μαζί τους κάτι από το σπίτι τους. Όπως ένα κουκλάκι, ένα παιχνιδάκι κτλ. Καλό είναι να τα αφήνουμε να πάρουν αυτό που θέλουν, γιατί με αυτό τον τρόπο νιώθουν ασφάλεια, σαν να παίρνουν μαζί το σπίτι τους.
Εάν το παιδί σας είναι καλόβολο στο θέμα του σχολείου, τότε συγχαρητήρια και καλή σχολική χρονιά. Εάν όμως επιμένει να μη θέλει να πάει, τίποτα από τα παραπάνω δεν βοηθάει, και η άρνηση είναι καθημερινή, τότε ίσως να πρέπει να αναβάλλεται την «επιχείρηση» σχολείο, για κάποια άλλη στιγμή. Ίσως τον επόμενο μήνα. Συζητήστε το με τη δασκάλα το ή τον παιδίατρό σας, αλλά πάνω απ’ όλα ακούστε το παιδί σας.
Αυτό σίγουρα ξέρει καλύτερα!
love xoxo
0 comments on “Πώς να προετοιμάσεις το μικρό σου για την πρώτη μέρα στο παιδικό σταθμό.”