Παιδί

7+1 τρόποι για να αγαπήσει το πρωτάκι σου το διάβασμα.

Έχεις ένα πρωτάκι στο σπίτι σου και όλα είναι πρωτόγνωρα. Από την αγορά της τσάντας και των σχολικών ειδών, μέχρι τη στιγμή  που θα το αφήσεις να περάσει μόνο του την πόρτα του σχολείου. Συμφωνώ. Είναι μια φάση στη ζωή του παιδιού που πρέπει να την περάσει όσο πιο «ανώδυνα» γίνεται και να συνηθίσει την καινούργια του καθημερινότητα.

Τα περισσότερα παιδιά σε αυτή την φάση δυσκολεύονται  να συνηθίσουν την καθημερινή ρουτίνα του διαβάσματος. Είναι απολύτως λογικό αφού μέχρι τώρα αυτή η ρουτίνα δεν υπήρχε στην ζωή τους. Άρα, με αργά και σταθερά βήματα πρέπει να βοηθήσουμε το παιδί να αγαπήσει την ώρα της μελέτης και να γίνει η νέα του καθημερινότητα.

  • Καθιερώστε μια συγκεκριμένη ώρα που θα γίνεται η μελέτη των μαθημάτων και όσο είναι αυτό δυνατό, κρατήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα. π.χ. μετά το μεσημεριανό φαγητό.
  • Διατηρήστε τον χώρο της μελέτης καθαρό. Το γραφείο, το χαλί, την καρέκλα του ακόμη και το κρεβάτι του θα πρέπει να είναι στρωμένο και συμμαζεμένο. Η ακαταστασία στον χώρο που διαβάζει το παιδί, αποσπάει την προσοχή.
  • Ξεκινήστε την μελέτη από τα πιο «δύσκολα» μαθήματα όπου το παιδί θα είναι ξεκούραστο και με καθαρό μυαλό, και αφήστε τα εύκολα για το τέλος.
  • Κάντε διάλειμμα όταν αυτό είναι απαραίτητο. Βοηθά το παιδί να ανακτήσει δυνάμεις.
  • Μην κάθεστε πάνω από το κεφάλι του όταν γράφει τις ασκήσεις του, αλλά να δηλώνετε την παρουσία σας όταν θα ζητήσει την βοήθεια σας.
  • Απομακρύνετε αδέρφια, σκυλιά, γατιά και άλλους παράγοντες που μπορεί να του αποσπούν την προσοχή.
  • Δείξε κατανόηση και μην πιέζεις το παιδί να κάνει κάτι που του φαίνεται πολύ δύσκολο. Σε αυτή την περίπτωση έλα σε επικοινωνία με τον δάσκαλο του και βρείτε μια λύση.
  • Αν καταλάβεις ότι το δικό σου παιδί λειτουργεί καλύτερα στην τραπεζαρία ή το σαλόνι, βοήθησέ το να εγκατασταθεί εκεί για να είναι το διάβασμά του πιο αποτελεσματικό.

Όλα τα παραπάνω βοηθάνε το παιδί σου να συμπαθήσει το διάβασμα, αλλά ας μην ξεχνάμε και την δόλια μάνα που κάθεται και πάλι στα θρανία. Πες μπράβο στον εαυτό σου και πιες ένα κρασί στην υγειά σου!

Cheers! 🍷

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: